8.10.2017  Lucie Křiváková Modrásek - ŘÍJEN 2017

První podzimní den je za námi a už tu máme říjen. Těšíme se z darů přírody, sbíráme plody, které nám nadělila – z některých vyrábíme ozdoby, jiné ochutnáváme. Všechno kolem tak nějak jinak voní. Každé počásí má své nazaměnitelné kouzlo. Učíme se přijímat věci takové, jaké jsou. Prožít krásu okamžiku. Čeká nás výroba papírových draků, uvaříme si společně dýňovou polévku, připomeneme si Den vzniku samostatného československého státu – poslechneme si hymnu. Oslavíme narozeniny s kamarády, kteří se v měsíci říjnu narodili a také Halloween a s ním i nastávajicí „dušičkový“ čas. Samozřejmostí jsou každodenní činnosti v souladu s Montessori principy a Montessori pomůckami, zpívání písniček, spousta básniček, říkanek, dovádění na zahradě i procházky podzimní krajinou..

Mějte krásný čas, Lucie a Boba

 29.9.2017  Eva Pekárková Žluťásek ZÁŘÍ 2017

Malováním, skládáním a zpíváním o různých dopravních prostředcích jsme přijeli, přiletěli a vpluli do nového školního roku. Na palubě naší třídy jsme přivítali nové kamarády, kteří se brzy zapojili do činností ve třídě. Zajímavé bylo sdílení zážitků z prázdnin, děti si rády povídaly s kamarády, ale s radostí se pustily i do práce s Montessori pomůckami. S těmi mají děti možnost pracovat celé dopoledne. Navíc je každý týden zaměřen na nějaké téma, první bylo dopravní prostředky. Povídali jsme si také o pravidlech v dopravě a při odpolední procházce do knihovny jsme pozorovali různé dopravní situace. Během návštěvy knihovny jsme poznali, jak to tam chodí a vypůjčili si knížky nejen o dopravě. Další týden jsme věnovali oblečení – co nosíme v jakém počasí a ročním období, jak oblečení vzniká, jak oblečení poskládat a uložit do skříňky. Také jsme oslavili Davídkovi narozeniny. Posledním tématem měsíce září bylo ovoce, které jsme zkoumali všemi smysly a také se šli podívat do sadu, odkud se jablka v obchodech berou. Povídali jsme si také o svatém Václavovi. Eva a Dominika

 19.9.2017  Lucie Křiváková Modrásek ZÁŘÍ 2017

Společné setkání po letním prázdninách bylo radostné. Děti byly nadšené, že jsme se opět sešli, vyprávěli jsme si o tom, jak jsme léto prožili, kam a čím jsme cestovali – což také bylo tématem v prvních 14 dnech.. Ve třídě jsem přivítali dva nové kamarády, první dny se seznamovali a pozorovali, jak to ve školce „chodí“ a po pár dnech už nebylo poznat, že jsou to „nováčci“. Děti se s chutí pustily do práce s Montessori pomůckami, byly nadšené z návštěvy knihovny, bylo moc krásné pozorovat jejich soustředění při práci s knihou. Některé jsme si vypůjčili do školky a pravidelně si z nich čteme na začátku odpoledního bloku. V polovině září jsme oslavili Sofinčiny narozeniny! Do konce září nás čekájí další zajímavá témata, budeme si vyprávět o oblékání a oblečení, děti si zopakují, jak se postarat o své osobní věci – jak je pověsit, poskládat, uložit..dozví se, jak oblečení vzniká.. S příchodem podzimu budeme nasávat vůně a také chutě podzimního ovoce a připomeneme si svátek patrona naší krásné české země – svatého Václava. Přejeme Vám krásné dny Lucie a Bobinka

 22.1.2017  Zuzana Strachoňová ZÁPIS DO 1.TŘÍDY pro školní rok 2017/2018

Zápis do 1.třídy se uskuteční 7.dubna 2017 od 14 do 16 hodin. Bližší informace naleznete na našich stránkách od 1.března 2017.

 8.1.2017  Zuzana Strachoňová "Pomáháme školám růst

První setkání Montessori učitelů ve Zlíně!

Montessori Zlín oslavila v listopadu 2016 deset let svých zkušeností v Montessori pedagogice v práci s dětmi od 0 do nyní už 13 let. Postupně, jak děti rostly, jsme studovali, tvořili a připravovali prostředí pro jejich vývojové potřeby.
Nyní jsme byli osloveni, abychom se stali jedním z prvních Montessori center kolegiální podpory společně s našimi přáteli z dalších krajů a mohli šířit naše zkušenosti a výbornou praxi nejen na mezinárodní úrovni, ale konečně i u nás v České republice.
Montessori pedagogika v sobě zahrnuje odpovědi na současné otázky vzdělávání a výchovy a my je chceme pomoci uvést do praxe pro všechny děti, nejen u nás v Butterfly Montessori Zlín School.
Děkujeme odborné i laické veřejnosti za zájem o Montessori, moc nás těší, že tyto v současné době tolik potřebné a „inovativní“ Montessori myšlenky můžeme šířit dál.

https://www.facebook.com/…320799028332

 5.1.2017  Zuzana Strachoňová Co by měla škola dávat dětem v 21.století?

Rozhovor s Mirkou Vlčkovou, Montessori Institute of Prague

 3.1.2017  Zuzana Strachoňová Mediální gramotnost

„Mediální gramotnost je něco, co s dětmi, které se učí hledat e-informace, denně řešíme.
Zajímavý článek ZDE:“:http://student.e15.cz/…otni-1326470

 2.1.2017  Zuzana Strachoňová Digitální demence

Článek německého psychiatra o digitálních technologiích a dětech. ČTĚTE ZDE:

 11.12.2016  Eva Pekárková Žluťásek LISTOPAD 2016

V listopadu se toho opět ve třídě spoustu událo. Dopoledne jsme se věnovali práci s Montessori pomůckami a také rodiče měli možnost si přijít večer vyzkoušet, co vše lze díky pomůckám objevit. Oslavili jsme Halloween, povídali si o listech a stromech, o tom, jak se připravují lesní zvířátka a celá příroda na příchod zimy. Mnozí si jedno odpoledne s pomocí rodičů ozdobili adventní věnec a odnesli si ho domů, jeden jsme si společně připravili i ve třídě a přivítali tak adventní čas.

 13.11.2016  Klára Elšíková Škola PODZIM 2016

Od září nám utekla již spousta času a tak se můžeme ohlédnout, co vše jsme ve škole již od začátku školního roku zažili. První týdny byly zaměřené především na školní pravidla a novinky. Tou největší pro nás všechny byly služby, tedy péče o králíky a zahradu, příprava svačiny pro třídu a úklid nádobí po obědě (ten jsme někteří znali z loňska). Chvíli nám trvalo, než jsme se od sebe vzájemně naučili, jak a kdy mají jednotlivé služby probíhat, ale nyní již vše funguje a každý ví, co a jak. Tedy téměř vždy to tak je :-).

Také jsme si povídali o svátcích, které nám kalendář postupně přinesl. Měli bychom přeci vědět, proč zůstáváme doma a nemusíme do školy. Na Halloween jsme si udělali strašidelný tvořící a vařící den. Dýňová polévka se dětem povedla a chutnala výborně. Dokonce nám i nějaká dýně zbyla, takže se můžeme těšit na „repete“. A tento týden jsme se také naučili upéct svatomartinské rohlíčky, které také sklidily velký úspěch.

A co se jinak děje ve škole? Pracuje se, řeší se různé situace, chodíme ven, zpíváme si, učíme se anglicky, cvičíme v tělocvičně, povídáme si a mnoho dalšího. A taky se pomalu začínáme těšit na vánoční čas a tradice s ním spojené.