30.9.2018  Eva Pekárková Žluťásek ZÁŘÍ 2018

V září jsme: přivítali nové kamarády, pracovali s Montessori pomůckami, užívali si krásné počasí na zahradě i při Sporťáčku v lese, parku, na louce, oslavili Davídkovi narozeniny, zažili zajímavý program v galerii a procházku městem s odborným výkladem, v rámci témat jednotlivých týdnů si povídali o dopravě, dopravních značkách, oblečení a ovoci, které dozrává na podzim.

 23.6.2018  Eva Pekárková Žluťásek ČERVEN 2018

Na Den dětí si pro nás na zahradě připravili školáci mnoho zajímavých stanovišť a hledání pokladu. Bylo to moc bezva, děkujeme. V červnu jsme si také odpoledne užili procházky do parku a do lesa. Během práce ve třídě mají děti na výběr z mnoha zajímavých činností: možnost postarat se o sebe a své okolí, zkoumání pomocí všech smyslů, rozvoj mluvení, čtení i psaní, zjišťování množství, zkoumání světa, rostlin i zvířat. Povídali jsme si také o zvířatech a práci na farmě a připravili si program na Zahradní slavnost, kde jsme se rozloučili s budoucími školáky.

 13.5.2018  Eva Pekárková Žluťásek KVĚTEN 2018

Práce s Montessori materiálem, zkoumání života brouků, motýlů a včel, to je květen u nás.

 22.4.2018  Eva Pekárková Žluťásek DUBEN 2018

Ptáci, obojživelníci a plazi – to jsou témata na duben. Zkoumáme a povídáme si, jaké mají části těla, kde žijí, jak se vyvíjí, jak můžou vypadat, říkáme básničky a zpíváme písničky. Ve třídě jsem přivítali nové kamarády, podnikli výlet do Zoo, oslavili narozeniny, starší děti se byly podívat do výtvarného ateliéru. Pomocí Montessori materiálu děti zdokonalují své schopnosti a dovednosti v praktickém životě, rozvoji smyslů, jazyka a matematických představ.

 25.3.2018  Eva Pekárková Žluťásek BŘEZEN 2018

Březen-za kamna vlezem. To letos opravdu platí. Venku je stále chladno, přesto už jsou někde vidět první jarní kytky. Povídáme si o nich, o příchodu jara, společně se školáky jsme vyrobili a vynesli Morenu. Oslavíme také Velikonoce, v muzeu jsem se byli podívat, jak prožívali lidé tyto svátky dříve. Samozřejmostí je práce s Montessori materiálem a vlastní objevy.

 28.2.2018  Eva Pekárková Žluťásek ÚNOR 2018

Montessori program, přivítání nových kamarádů, oslavy narozenin, povídání, zpívání, hry s barvami, tvary. Oslava svátku svatého Valentýna a Masopustu

 7.1.2018  Eva Pekárková Žluťásek LEDEN 2018

Po Vánocích jsem si povídali o prázdninách a zážitcích. Přivítali jsme mezi sebou dva nové kamarády, kteří se brzy zapojili do práce jako ostatní. Mluvili jsme o Třech králích, kalendáři, sněhu, sněhulácích a zimních sportech.

 17.12.2017  Eva Pekárková Žluťásek PROSINEC 2017

V prosinci jsme si společně vyrobili adventní věnec, povídali si o zvycích, které jsou s adventem spojené. Dokonce nás nepozorovaně navštívil Mikuláš a nechal nám ve školce malé překvapení. Postupně nám ve třídě vznikal adventní kalendář z obrázků, které děti každý den vymalovaly. Také jsme přemýšlely na zajímavými otázkami a hodně si povídaly. Během společné práce jsme zpívali vánoční písničky a koledy a nacvičovali na vánoční besídku. Dopoledne se děti díky Montessori pomůckám dozvěděly a vyzkoušely, co koho právě zajímalo. E+D

 25.11.2017  Eva Pekárková Žluťásek LISTOPAD 2017

Dopoledne se mají děti k dispozici připravené prostředí s Montessori pomůckami, ve třídě se hodně pracovalo, počítalo i psalo. Bylo vidět mnoho radosti z úspěchu i spolupráce. Společně strávený čas věnujeme tématu „Podzimní les“. Kromě básniček a písniček si také povídáme si o listech, stromech a jejich částech, o zvířátkách v lese a jejich stopách, o tom, jak se příroda na podzim mění. Vyrobili jsme si lucerničky a dozvěděli se o svátku sv. Martina. V parku jsme odpoledne zkoumali stromy-jejich kůru, tvar, listy. Jiný den zase sbírali přírodniny na adventní věnce, abychom si je mohli později společně s rodiči ve školce nazdobit. Společně jsme oslavili 4. narozeniny Bruníka, Stellinky a Kájinky. Ve třídě nám krásně vykvetla strelicie. Eva a Dominka

 31.10.2017  Eva Pekárková Žluťásek ŘÍJEN 2017

V říjnu jsme nejprve sbírali, poznávali a zkoumali různé plody podzimu – kaštany, žaludy, bukvice, houby, šípky. Také jsme si povídali si o změnách v přírodě na podzim, vyráběli a pouštěli draky.

Dokážeme poznat různé druhy zeleniny a víme, že nevyroste v obchodě ani na trhu a že to znamená hodně práce a času, než ji můžeme sníst. Zeleninu jsme si prohlíželi a poznávali na trhu, ve třídě pak krájeli a někdy byli překvapeni, co je uvnitř. Společně jsem připravili zeleninu a uvařili dýňovou polévku. U příležitosti státního svátku jsme si poslouchali státní hymnu a vytvořili si vlajku nebo státní znak. Také jsem vydlabali z dýně lucerničku a oslavili Halloween. Dopoledne se věnovali práci s Montessori pomůckami, díky kterým může každý zkoumat a učit se, co ho právě nejvíce zajímá. Eva a Dominika