11.4.2016  Eva Pekárková Montessori Zlín - Modrásek - DUBEN 2016

Jaro je v plném rozpuku, první jarní květena už dokonce stačila i odkvést! Stromy plné zimních pupenů se pomalu olisťují, rozkvetly broskvoně! a ze všech stran se ozývají radostné ptačí zpěvy. Duben bude patřit ptačí říši. Budeme dělat kde co :-), povídat si, číst příběhy, vyřádíme se i výtvarně – kreslíme, malujeme, stříháme, lepíme, modelujeme, taky zpíváme, veršujeme, tančíme a samozřejmě stále na něčem „pracujeme“. Ale nebude to jen o ptáčcích, koncem měsíce nám budou dělat společnost nejrůznější plazi (těšíme se na příběh o udatném svatém Jiří – drakobijci) a pokud se zadaří, pojdeme se potěšit za zvířaty do zlínské ZOO. Hned na „apríla“ oslavil Davídek své páté narozeniny a hle, je z něho rázem předškolák .-) – nejen příroda se proměňuje – i u nás se stále něco děje :-)

Radostné jaro! Lucie a Boba

 10.4.2016  Eva Pekárková Žluťásek DUBEN

Téma po Velikonocích bylo: slepice, kohout, kuře. Sledovali jsme proměnu uvařeného vajíčka ve sklenici s octem. Pokračujeme povídáním, zpíváním a říkáním říkanek o ptáčcích, také jejich malováním, vytvářením, poznáváním. Máme možnost je na zahradě pozorovat a poslouchat.

Podle pranostiky na svatého Jiří vylézají hadi a štíři. Proto se budeme věnovat hadům a ještěrkám. Nejen tato zvířata bychom rádi pozorovali při výletu do ZOO.

V dubnu se k nám přidala Nicoletka a těšíme se také na Natálku. Narozeniny slaví čtyři kamarádi-Nicoletka, Manuelka, Johánek a Lucinka.

 14.3.2016  Zuzana Pliška Přednášky pro rodiče i širokou veřejnost

“Never help a child with a task at which he feels he can succeed.”
„Nikdy nepomáhej dítěti ve věci, ve které cítí, že uspěje samo.“
Maria Montessori

Vážení rodiče,
srdečně Vás zveme na přednášky, které si pro Vás připravily paní učitelky tříd 3 – 6 Eva Pekárková a Lucie Křiváková.

Přednášky jsou určeny pro všechny zájemce o Montessori pedagogiku z řad rodičů, jejichž děti navštěvují kterýkoliv program Montessori Zlín, i pro zájemce z řad veřejnosti.

Vždy od 17:00 – 18:30 hod:
Út 15.3. – Praktický život a Smyslová výchova
Čt 7.4. – Jazyk
Čt 12.5. – Matematika

Kde: Montessori Zlín, základní škola a mateřská škola Motýlek, třída Žluťásek

Program:
krátký teoretický úvod
ukázky činností dané oblasti
práce s pomůckami dle vlastního výběru
dotazy a diskuze

Vstupné:
rodiče dětí z programů Montessori Zlín: ZDARMA
ostatní: 50,– hotově na místě

Těšíme se na Vás a věříme, že naše povídání pro Vás bude inspirující.

Máte-li ve svém okolí někoho, koho by naše povídání zajímalo, řekněte mu prosím o našich přednáškách.

Děkujeme.

Se srdečným pozdravem Montessori tým

 13.3.2016  Eva Pekárková Modrásek BŘEZEN 2016

V březnu k nám přibyli dva nový kamarádi – Milošek a o týden později Milulášek. Vyvážili tak holčičí „lednovou“ přesilu v nejmladší skupině :-). Zvykají si na delší odloučení od rodičů, občasné ranní slzičky střídá soustředění při práci s pomůckami v praktickém a smyslovém životě. Hned na začátku měsíce jsme probouzeli semínka, ta nám stačila naklíčit, děti tak každý den rády sledují změny a nadšeně hlásí „přírustky“. Bavíme se o čase před nástupem jara – o předjaří – v lidové tradici je to období po skončení „Masopustu“ do „Velikonoc“. Sledujeme změny v přírodě, k semínkám nám přibyla jarní květena :-), zastoupena sněženkami, narciskami, krokusy.. už jsme viděli i první pampelišky a samozřejmě sedmikrásky, které snad přes zimu ani nespaly. V pátek 18. března se definitivně rozloučíme se zimou, v podobě Moreny ji slavnostně vyneseme z „města“ ven, přivoláme si jaro – čas velikonočních přírav. A opět jsme slavili, Millunka své páté a Timonek čtvrté narozeniny!

Vyzkoušeli jsme si, že ranní pobyt na čerstvém vzduchu dětem prospívá, do třídy chodí s červenými, rozesmátými tvářičkami a mají chuť vrhnout se do „práce“. Kyslík dělá divy :-)

Mějte hezké jarní dny

 6.3.2016  Eva Pekárková Žluťásek BŘEZEN 2016

Březen za kamna vlezem? Doufáme, že jaro přijde nejen do kalendáře, ale i k nám na zahradu a do okolní přírody. Celý měsíc si totiž o něm plánujeme povídat, zpívat a učit se různé říkanky. Už jsme probouzeli semínka, víme, co potřebují k životu a teď pozorujeme, jak začínají klíčit. A chceme jít pátrat po prvních jarních květinkách! Aby jaro opravdu přišlo, vytvoříme a vyneseme Morenu a už bude čas se připravit na Velikonoce. Není toho málo :-)

V dopoledním bloku se věnujeme práci s Montessori pomůckami, díky kterým se děti dokáží postarat sami o sebe i o okolní prostředí. Rozvíjí si své smysly, zdokonalují jazykové dovednosti a početní představy. Dokáží se soustředit, učí se trpělivosti, vytrvalosti, spolupráci a pomoci ostatním.

Tohle vše budou mít rodiče možnost si vyzkoušet na vlastní kůži během březnové přednášky věnované dvěma částem Montessori třídy: „praktický život“ a „smyslová výchova“.

 6.3.2016  Klára Elšíková Montessori Zlín - Škola BŘEZEN 2016

Březen jsme ve škole začali z vesela, a to oslavou Klárčiných narozenin. Také už jsme stihli navštívit koncert Filharmonie Bohuslava Martinů. Naše třída má dva nové členy. Jsou to listonohové, kteří se vylíhli v našem „pravěkém“ akváriu. Zatím se mají čile k světu a každým dnem jsou větší a větší. Všichni jsme zvědaví, jaké velikosti nakonec dorostou. A co nás čeká dál? S Morenou nejdříve zaženeme zimu, abychom pak mohli přivítat jaro. Prvňáčci budou nadále zkoumat potřeby rostlin. Vydáme se hledat jarní květiny a uvidíme, co všechno v probouzející se přírodě najdeme.

 9.2.2016  Eva Pekárková Modrásek ÚNOR 2016

V únoru se bude hodně slavit. Šesté narozeniny oslaví Hari a Klárka, páté Terezka a Mareček. Dost se o tom u nás mluví, takže těšení je převeliké :-). A to není konec! Taky nás čeká oslava Masopustu, sv. Valentýna, je naplánovaná návštěva muzea, únorové oslavy budou završeny koncertem :-). Celý měsíc budeme pozorovat a prozkoumavát a všemi smysly nasávat tolik pozoruhodný svět kolem nás – jeho zvuky, barvy, tvary… Nejmladší kamarádi se rychle začlenily, ve třídě se orientují, některým dělá trochu potíž odpoutat se od rodičů, velkými pomocníky jsou ostatní kamarádi – díky za jejich otevřená srdce a empatii :-). Učíme se vzájemnému respektu, laskavosti, rozpoznávat vhodné i nevhodné chování, používání vhodných slov, pomoci a spolupráci :-).

 6.2.2016  Eva Pekárková Žluťásek ÚNOR 2016

V únoru si chceme o povídat o pestrém světě kolem nás – o barvách, tvarech, stejném a rozdílném. Oslavíme spoustu narozenin kamarádů ve třídě, masopust i svátek svatého Valentýna, plánujeme návštěvu muzea a koncertu. Snad počasí bude přát i lyžařskému výcviku.

Každé dítě v naší třídě je jiné a něčím jedinečné, společně vytváří krásně pestrého Žluťáska. Učíme se respektovat druhé, spolupracovat, pomáhat si, mluvit i chovat se k sobě laskavě. Díky práci s Montessori pomůckám mohou děti dále zdokonalovat své dovednosti, poznávat a zkoumat okolní pestrý svět.

 24.1.2016  Zuzana Strachoňová International Montessori Prague Congress 2017

www.montessoricongress2017.org

Praha získala jedinečnou příležitost a stane se hostitelkou Mezinárodního Montessori kongresu v roce 2017. Moc děkujeme a těšíme se!

 19.1.2016  Zuzana Strachoňová Butterfly Montessori Zlín School - 2. stupeň LEDEN 2016

Kluci z druhého stupně naší Montessori školy dnes složili první zkoušky ze všech předmětů šestého ročníku. Ráno jsme zažili trochu nervozity, trémy, přece jenom přezkoušení je přezkoušení. Ale ukázalo se, že přezkoušení může být euforií, radostí a ujištěním, že vím, co vím. A chcete vědět, jak jsme dopadli? VÝBORNĚ :)

Tak nezbývá, než gratulovat k velkému úspěchu po vynaloženém úsilí! Jsme na Vás pyšní!

A ještě jeden z domácích úkolů k přezkoušení. Byl veřejně umístěn na stránkách ZŠ Březová.
http://moodle.zsbrezova.eu/…upenstvi.swf